Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Volg onderstaande stappen als je wilt leren en werken. Ontdek wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en Kies een beroep dat bij je past. Weet je wat jouw droombaan is? Wil je doorgroeien binnen je huidige baan? Hier vind je wat je kunt Leren en hoe je leren en Werken kunt combineren.

Een Leven Lang Ontwikkelen; de 4 basisvaardigheden!

Waarom?

Om mee te kunnen (blijven) doen in de maatschappij en op je werk is het belangrijk om je basisvaardigheden op niveau te brengen en te houden! Dit geldt niet alleen voor ‘nieuwe Nederlanders’ maar ook voor geboren en getogen Nederlanders.

Wist u dat?

Er zijn maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder die onvoldoende basisvaardigheden bezitten.

Wat zijn basisvaardigheden?

Het (begrijpend) lezen en schrijven van de Nederlandse taal, rekenen en digitale vaardigheden (kennis van computer en smartphone).

Waarom kunnen je basisvaardigheden onvoldoende zijn?

Je bent een nieuwe Nederlander en niet in Nederland geboren en opgegroeid.

Je bent na de basisschool of vmbo/mbo-1 meteen gaan werken en je hebt daarna geen scholing meer gehad. Je hebt zelf bijvoorbeeld ook nooit meer boeken gelezen of iets geschreven en niet leren werken met een computer.

Je hebt wel opleidingen gehad maar daarna jarenlang gewerkt en nooit meer jezelf verder ontwikkeld door bijv. cursussen of trainingen dan kunnen je basisvaardigheden die ooit op niveau waren toch minder worden. Dus bijhouden is ook belangrijk. Zeker met het oog op de snelle digitale ontwikkelingen!

Hoe en waar kun je je basisvaardigheden ontwikkelen, verbeteren en opfrissen?

Het is mogelijk om je basisvaardigheden te ontwikkelen, te verbeteren en/of op te frissen. Overal zijn DigiTaalhuizen (meestal in/bij een bibliotheek) waar vaak gratis cursussen en trainingen aangeboden worden om aan je basisvaardigheden te werken. Ook in jouw buurt. Klik hiervoor op onderstaande linkjes voor het aanbod van cursussen bij Taalhuizen (bibliotheken) in Noordoost-Brabant.

Meld je aan bij de DigiTaalhuizen of ga naar het open inloopspreekuur en een medewerker bekijkt en bespreekt samen met je wat je wilt leren en welk traject het beste bij je past.

Zijn je eigen basisvaardigheden voldoende en op orde maar ken je iemand in je naaste omgeving die onvoldoende basisvaardigheden bezit? Maak dit bespreekbaar en verwijs deze persoon naar het DigiTaalhuis.

 

Handige links: