Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Volg onderstaande stappen als je wilt leren en werken. Ontdek wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en Kies een beroep dat bij je past. Weet je wat jouw droombaan is? Wil je doorgroeien binnen je huidige baan? Hier vind je wat je kunt Leren en hoe je leren en Werken kunt combineren.

Hoe kan ik leren en werken combineren?

Het gaat er in Noordoost-Brabant om dat we voldoende vakmensen hebben op alle niveaus. Het combineren van leren en werken biedt een goede mogelijkheid de juiste baan te vinden.

Cursussen en opleidingen

Een volledige opleiding kun je volgen in het mbo, hbo of universiteit. Ook deelcertificaten en cursussen zijn mogelijk. Daarnaast bieden talloze instituten en instellingen cursussen aan. Van opfrisdagen tot leergangen van enkele maanden tot zelfs een of twee jaar. Niet voor alle cursussen hoef je de deur uit, sommige kun je thuis volgen via schriftelijk lesmateriaal of met de computer. Ook bieden de meeste bedrijven en organisaties hun werknemers scholingsmogelijkheden. Deze kunnen zelfs verplicht zijn, zoals veiligheidsdiploma's. Werkgevers die hun personeel opleidingen aanbieden krijgen belastingkorting en kunnen vergoedingen uit opleidingsfondsen krijgen.

Hoe vind ik de juiste opleiding of cursus?

Wanneer je zoekt naar een opleiding kun je het beste oriƫnteren van breed naar smal. Dus van veel sectoren/opleidingen/beroepen naar enkele opleidingen/beroepen. En van oppervlakkige informatie over een opleiding/beroep naar gedetailleerde informatie per opleiding/beroep. Ook is het verstandig om te kijken op welk niveau je een opleiding kunt volgen.

Ook is het goed om te kijken naar de kwaliteit van het onderwijs en of de opleiding die je gaat volgen een erkend diploma oplevert. Hoe weet je of je een betrouwbare opleider uit kiest?Kom je er niet uit of wil je graag dat iemand meedenkt, stel dan je vraag via het contactformulier of overleg met Personeelszaken/HRM. Grotere bedrijven hebben vaak een opleidingsfunctionaris of scholingsafdeling.Werkzoekenden die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten, komen soms in aanmerking voor scholing of een leerwerkbaan. Vraag ernaar bij je werkcoach of bij het Leerwerkloket.

Wie betaalt het?

Als je in loondienst bent, kun je je werkgever vragen om de opleiding te betalen. Vaak zijn daarover afspraken gemaakt in de CAO. Grote werkgevers hebben ook vaak overeenkomsten met opleidingsinstituten.Werkgevers die hun personeel opleidingen aanbieden krijgen belastingkorting en kunnen vergoedingen uit opleidingsfondsen krijgen.Werkgevers die hun personeel opleidingen aanbieden kunnen mogelijk gebruik maken van subsidies en fiscale voordelen.

Heb je geen werkgever of betaalt jouw werkgever de opleiding niet? Dan zul je in de meeste gevallen zelf de opleiding moeten betalen. De kosten kun je meestal aftrekken van de belasting, tenzij ze onder het drempelbedrag blijven.In sommige gevallen kan je - als je nog onder de 30 jaar bent - nog een beroep doen op studiefinanciering. Bij een laag inkomen is jouw gemeente soms bereid om een deel te vergoeden. Meer informatie? Klik hier

Combineren opleiding en werk

Het combineren van leren en werken kan op verschillende manieren. Beroepsopleidingen kennen stages, of je gaat naar school terwijl je al werkt. Voor werkzoekenden zijn er instroomtrajecten waarbij scholing en het opdoen van werkervaring samengaan. Voor bepaalde doelgroepen zijn deze trajecten er zelfs met baangarantie. Medewerkers in bedrijven leren niet alleen via een cursus, maar krijgen soms ook scholing op de werkplek.

Voorlichtingsbijeenkomst

Als je naar aanleiding hiervan meer informatie wil, dan ben je welkom op onze voorlichtingsbijeenkomsten die wij met regelmaat organiseren. Klik hier om je aan te melden via het contact formulier. Geef aan dat je wil worden uitgenodigd voor de voorlichtingsbijeenkomst. Je ontvangt van ons een uitnodiging.

 

Handige links