Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Volg onderstaande stappen als je wilt leren en werken. Ontdek wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en Kies een beroep dat bij je past. Weet je wat jouw droombaan is? Wil je doorgroeien binnen je huidige baan? Hier vind je wat je kunt Leren en hoe je leren en Werken kunt combineren.

Kennis verzilveren met diploma of certificaat

Verzilver je ervaring met een Ervaringscertificaat (EVC)

Wat je weet en kunt, heb je voor een groot deel geleerd in de praktijk. De kans is daardoor groot dat je op een hoger niveau werkt dan je met jouw diploma's kunt aantonen. Een Ervaringscertificaat (EVC) laat zien wat je waard bent. Vervolgens kun je sneller een diploma halen. Doorgroeien wordt een stuk makkelijker. Bedrijven zien ervaren medewerkers niet graag vertrekken. Bespreek daarom de mogelijkheden met jouw werkgever. Het kan zijn dat er de sector waar jij werkzaam bent, mogelijkheden zijn om een EVC aan te vragen

Wel de ervaring, niet het diploma

Stel, je hebt al enige jaren werkervaring in de communicatiebranche. Helaas heb je geen opleiding op dit vakgebied. Je merkt dat je daardoor niet hogerop komt. Of je doet als ervaren telecommunicatiespecialist met een MTS-diploma hetzelfde werk als collega's met een HTS-diploma. Wellicht is jouw salaris een stuk lager. Zonder papieren sta je minder sterk bij sollicitaties en salarisonderhandelingen. Misschien is een Ervaringscertificaat voor jou mogelijk.

Handige link

Kenniscentrum EVC

Leven Lang Leren

Lenen voor collegegeld of lesgeld

Wilt u een opleiding gaan volgen, maar heeft u geen recht (meer) op studiefinanciering? Vanaf het studiejaar 2017-2018 kan iedereen tot 55 jaar geld lenen om collegegeld of lesgeld te betalen. Dit heet het 'levenlanglerenkrediet'. Voor het mbo gaat de regeling in per 1 augustus 2017, voor hbo en universiteit per 1 september 2017.

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor het levenlanglerenkrediet als u aan alle voorwaarden voldoet:

  • U doet een voltijd- óf deeltijdopleiding aan hbo of universiteit, of u doet een voltijdopleiding (bol) aan het mbo.
  • U doet een wettelijk erkende opleiding in Nederland.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
    Ook als niet-Nederlander met een verblijfsvergunning type II, III of IV kunt u het levenlanglerenkrediet krijgen. Heeft u een verblijfsvergunning type I? Vul dan het nationaliteitenschema in om te zien of ook u het krediet kunt krijgen. Komt u, uw partner of een van uw ouders uit een EU/EER-land of Zwitserland? Ook dan komt u in aanmerking.
  • U heeft geen recht (meer) op studiefinanciering.
  • U bent op het moment van aanvragen jonger dan 55 jaar.
  • U bent 30 jaar of ouder óf u heeft al een diploma voor hbo of universiteit en gaat nu een 2e studie doen.
  • Uw collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld uw werkgever.

Aanvragen

U kunt het levenlanglerenkrediet vanaf juni 2017 aanvragen, via Mijn DUO.

Hoelang lenen

U kunt het krediet krijgen voor de duur van uw opleiding. Voor de meeste opleidingen is dit 4 jaar. Doet u een deeltijdopleiding aan hbo of universiteit, dan krijgt u 1 jaar extra.

Hoeveel lenen

U kunt per jaar het bedrag aan wettelijk collegegeld of lesgeld lenen. Betaalt u instellingscollegegeld of cursusgeld? Dan kunt u meer lenen, tot maximaal 5 keer het bedrag aan wettelijk collegegeld of lesgeld.
U kunt nooit meer levenlanglerenkrediet krijgen dan u aan collegegeld of lesgeld moet betalen.

Terugbetalen

De aflossing start op 1 januari na het afronden van uw opleiding. U heeft dan 15 jaar de tijd om uw lening terug te betalen, inclusief rente. Hoeveel u per maand moet aflossen, is afhankelijk van uw inkomen.

Werken zonder diploma

 

Ben je zonder diploma gaan werken, dan kun je alsnog een startkwalificatie behalen om je kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Je hebt een startkwalificatie wanneer je minimaal een havo-diploma of een mbo niveau 2 diploma bezit. Een startkwalificatie geldt als minimaal opleidingsniveau om kans te hebben op een volwaardige baan.

Wanneer je al hebt gewerkt, is het mogelijk om op basis van je ervaring vrijstellingen te krijgen voor de opleiding. Dit kan met een EVC, ga naar het Kenniscentrum EVC voor meer informatie of je kan leren naast een baan.

Handige links:

Diplomawaardering

 

Wat is de waarde van mijn diploma?
 

Wil je in Nederland werken of een opleiding volgen en heb je een buitenlands diploma? Dan kan je bij het Informatiecentrum Diplomawaardering (IcDW) een diplomawaardering aanvragen. De diplomawaardering is geen officiële diploma erkenning, maar geeft wel aan wat de waarde is van je buitenlandse diploma in vergelijking met een Nederlandse opleiding. Dit helpt je in de zoektocht naar een geschikte baan, omdat je zo beter weet wat jouw mogelijkheden zijn.

Diplomawaardering voor Aanvragen bij Kosten
Een opleiding in het reguliere onderwijs Nederlandse onderwijsinstelling Geen
Een opleiding in het particulier onderwijs Nederlandse onderwijsinstelling of het Internationaal centrum voor Diplomawaardering (IcDW) €123* (tenzij de onderwijsinstelling de kosten draagt)
Werkzoekende in beschermd beroep Nuffic Geen (aan de procedure kunnen wel kosten verbonden zijn)
Nederlandse titel na een internationale diplomawaardering DUO Geen

* De reguliere procedure duurt vier weken en kost €123. Een spoedaanvraag duurt twee weken en kost €176.

Handige links: