Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Volg onderstaande stappen als je wilt leren en werken. Ontdek wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en Kies een beroep dat bij je past. Weet je wat jouw droombaan is? Wil je doorgroeien binnen je huidige baan? Hier vind je wat je kunt Leren en hoe je leren en Werken kunt combineren.

Wie betaalt mijn opleiding?

Wie zal dat betalen?

De overheid, het bedrijfsleven, UWV en gemeenten willen werkend leren stimuleren door middel van financiële regelingen. De financiële regelingen die afgestemd zijn op werkzoekenden, werknemers en scholieren vind je hier. Jouw situatie bepaalt welke regelingen er voor jou van toepassing zijn.

1. Ik ben 26 jaar of jonger, heb een opleiding afgerond en ben op zoek naar een baan.

Ben je in de leeftijd van 18 t/m 26 jaar en heb je een opleiding afgerond, dan kun je in een aantal gemeenten aan de slag met de Startersbeurs. De Startersbeurs biedt de mogelijkheid om zes maanden, 32 uur per week, werkervaring op te doen bij een bedrijf naar keuze tegen een vergoeding van minimaal € 500. In sommige gemeenten spaar je per maand € 100 voor een opleiding. Bekijk de voorwaarden in jouw gemeente op www.startersbeurs.nu.

2. Ik werk in loondienst en raak mijn baan kwijt.

Indien de werkgever het initiatief tot ontslag heeft genomen na een dienstverband van 24 maanden of langer ontvang je een transitievergoeding. Je kunt deze vergoeding gebruiken voor scholing of begeleiding bij het vinden van een andere baan. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal jaren dat je in dienst bent geweest. Lees meer over de transitievergoeding op www.uwv.nl

3. Ik werk in loondienst en wil een opleiding volgen (werknemers).

Als je in loondienst werkt, kun je jouw werkgever vragen om de opleiding te betalen. Vaak zijn daarover afspraken gemaakt in de CAO. Werkgevers die hun personeel opleidingen aanbieden, kunnen vergoedingen uit opleidingsfondsen krijgen.

4. Ik wil een opleiding volgen, maar werk niet (scholieren/studenten).

Je dient lesgeld, cursusgeld of collegegeld te betalen. De hoogte van het bedrag hangt af van de opleiding die je volgt, de schoolsoort en je leeftijd. Op het mbo betaal je bijvoorbeeld een ander bedrag dan op de universiteit.

5. Ik heb een WIA/WAO/wajong uitkering.

Het is aan te raden om over jouw mogelijkheden in gesprek te gaan met je arbeidsdeskundige. Hij/zij kent jouw situatie en weet waar je gebruik van kan maken.Hij/zij kent jouw situatie en weet waar je gebruik van kan maken. Is voor jou een opleiding noodzakelijk voor het vinden van werk, dan betaalt UWV de opleiding. Lees hierover op www.uwv.nl.

6. Ik ben uitzendkracht (geweest) en heb een mbo niveau 4 diploma of hoger.

Naast bovenstaande regelingen is er speciaal voor uitzendkrachten het STOOF scholingsvoucher. De uitzendkracht is werkzaam bij een uitzendorganisatie zonder bepaalde tijd of vast contract (Fase A | Fase 1-2) of is op zoek naar werk, en heeft in de afgelopen 6 maanden als laatste dienstverband, minimaal 32 uur, als uitzendkracht gewerkt (Fase A | Fase 1-2). Dit kun je in overleg met het Leerwerkloket (of een andere partner van STOOF) een aanvragen. Het is een voucher ter waarde van € 500,- inclusief BTW, die ingezet kan worden voor een cursus of opleiding die arbeidsmarktrelevant is. Dat betekent dat de opleiding nuttig moet zijn voor jouw loopbaan. Lees meer op www.stoof-opleidingsportal.nl/Scholingsvoucher.

7. Staat jouw situatie er niet tussen?

Dan zijn er waarschijnlijk op dit moment geen landelijke regelingen op jouw situatie van toepassing. Misschien dat jouw gemeente nog mogelijkheden biedt. Zo niet, dan kun je er voor kiezen om een opleiding zelf te betalen. Meestal kun je de meestal aftrekken van de belasting, tenzij ze blijven onder het drempelbedrag van € 250. Ben je jonger dan 30 jaar, dan kun je mogelijk een beroep doen op studiefinanciering. Sinds 1 september 2015 ontvangen nieuwe hbo of universitaire studenten geen basisbeurs meer, maar kan er € 1.016,71 per maand worden geleend. Vanaf 1 september 2017 kan iedereen tot 55 jaar geld lenen voor een studie. Meer informatie over studiefinanciering lees je op de website van DUO.

Voorlichtingsbijeenkomst

Als je naar aanleiding hiervan meer informatie wil, dan ben je welkom op onze voorlichtingsbijeenkomsten die wij met regelmaat organiseren. Klik hier om je aan te melden via het contact formulier. Geef aan dat je wil worden uitgenodigd voor de voorlichtingsbijeenkomst. Je ontvangt van ons een uitnodiging.

Handige links: